Mooie middag met Christiaan Winter

Ruim 40 bezoekers genoten afgelopen zondag van het carillonconcert gegeven door Christiaan Winter (stadsbeiaardier te Alkmaar) op ons mooie Hemonycarillon.

Drie grote blokken muziek liet hij het publiek horen. Muziek uit de ontstaanstijd van het instrument (Barokmuziek uit de Gouden Eeuw), een blokje met voornamelijk Britse popsongs en tot slot een blokje met romantische componisten zoals Mendelssohn en Grieg.

Persoonlijk vond ik het blokje popmuziek het meest verrassend. De onmiskenbaar eigen sound van The Alan Parsons Project en van The Beatles werd goed getroffen door net dat karakteristieke element van elke song goed uit te laten komen. Ademloos werd er geluisterd al is er ook een deel van het publiek dat juist de muziek als kapstok voor vrolijke en onderhoudende gesprekken gebruikt. Zelfs zo dat oud-beiaardier Derk Smit bijna in de verleiding kwam enthousiast te gaan dansen. Dat is het mooie van een carillonconcert. Het is ongedwongen, er is ruimte voor ieders eigen ervaring en het is iedere keer weer een genot te zien dat die wonderschone klanken mensen met elkaar verbindt. Want dat is het enige doel van muziek: mensen in harmonie met elkaar te verbinden. Door de resolute aanpak en het enthousiasme van de beiaardier sloeg het plezier over naar de luisteraar. Het was een geslaagd concert. Voorzitter Jan Luit bedankte de concertgever en de aanwezigen. Ook was er een mooie bos bloemen voor het kostersechtpaar Harm en Anneke Bos dat elk jaar de aanwezigen op koffie en thee met koek trakteert.

 

Na het concert is Christiaan Winter in de bloemen gezet.