Uurwerk deel 2

Vandaag is de katrol van het speeltrommelgewicht verplaatst. Het gewicht zakte op de uurslaghendel. Deze steekt naar buiten om de luidklok te slaan. Het uurwerk drijft de wijzers aan, slaat de luidklok op het hele uur en het halve uur én geeft commando aan de speeltrommel om te gaan draaien. Het uurwerk heeft ooit op dezelfde plaats gestaan en het lijkt er op dat alle bedieningsstangen gewoon passen. Jammer genoeg ontbreekt er één. Die moet bijgemaakt worden. Nu zijn bijna alle onderdelen teruggeplaatst in het uurwerk.

Bijna alles is teruggeplaatst.

Bijna alles is teruggeplaatst.

De grijze stangen zijn de verbinding tussen uurwerk en speeltrommel

De grijze stangen zijn de verbinding tussen uurwerk en speeltrommel

De driehoeken boven op het uurwerk zijn in de 19e eeuw er op gezet om met een stangenstelsel de speeltrommel te activeren.

De driehoeken boven op het uurwerk zijn in de 19e eeuw er op gezet om met een stangenstelsel de speeltrommel te activeren.