Zondag 24 juli Carillonconcert Janno den Engelsman

Zondagmiddag om 16.00 uur geeft de bekende orgel- en beiaardspeler Janno den Engelsman uit Bergen op Zoom een concert op ons schitterende Hemonycarillon. Komt allen genieten in de tuin van de Hippolytuskerk.

Janno den Engelsman aan het klavier van de reizende beiaard van Boudewijn Zwart. Foto PZC

Janno den Engelsman aan het klavier van de reizende beiaard van Boudewijn Zwart.
Foto PZC

Den Engelsman heeft zich als organist gespecialiseerd in de uitvoering van oude Italiaanse orgelmuziek door o.a. in Bologna te studeren. Hij heeft een programma samengesteld met 16de – en 17de-eeuwse muziek uit Rome (archivio Doria Phampilj).

Muziek uit de renaissance en vroeg-barok die zich uitstekend leent voor vertolking op de beiaard, omdat de schoonheid van de middentoonstemming er zo goed in naar voren komt. Het zal niet onbekend zijn dat de beiaard van Middelstum de meest zuivere Hemony is in zijn soort en nergens klinken de akkoorden en de virtuoze toonladderfiguren zo stralend als hier. Ook wordt klavecimbelmuziek gespeeld uit het Fitzwilliam Virginal Book en uit het Susanne van Soldt manuscript (een van de oudste verzameling van Nederlandse werken uit de 16de eeuw). De laat-barok wordt aangedaan met muziek van Telemann en Bach. Improvisaties maken het concert compleet. De verrichtingen van de beiaardier zijn op een videoscherm te zien, maar gewoon luisteren naar de prachtige klokken biedt ook veel moois. Aanvang 16.00 uur. Hippolytustoren te Middelstum.

De toegang is gratis.