Open Torendag en Luidklokkenestafette

Persbericht van SKG ( Stichting Klokkenspel Groningen)

Op zaterdag 9 juni is het in de provincie Groningen Open Torendag. Een aantal kerktorens in stad en ommeland openen van 13.00 uur tot 16.00 uur de deuren voor het publiek. Een uitgelezen kans om deze torens te beklimmen en de uurwerken, luidklokken en carillons nu eens van dichtbij te bewonderen.

Op een aantal plekken worden speciale evenement georganiseerd. In enkele torens speelt de beiaardier en wordt uitleg gegeven over de klokken en het uurwerk.

Dit Groningse evenement, een initiatief van de Stichting Klokkenspel Groningen (SKG), wordt elk jaar op de middag van de tweede zaterdag in juni georganiseerd. De toegang is gratis.

Jubileum

De stichting bestaat dit jaar 25 jaar, reden om aan de Open Torendag een extra dimensie toe te voegen en de vorm van Luidklokkenestafette. Op maar liefst 65 plaatsen in de provincie Groningen wordt vijf minuten lang de klok of klokken geluid volgens een vooraf vastgesteld schema. Vanuit drie plaatsen aan de rand van de provincie ontstaan zo drie routes waarop het klokluiden aan elkaar wordt doorgegeven totdat om 16:30 uur de Groninger Martinitoren als centraal punt wordt bereikt waarop de eindluiding met het geweldige 12-gelui zal plaatsvinden. Op deze wijze hoopt de SKG het luidklokkenbezit van de provincie Groningen klinkend onder de aandacht te brengen.

Deelnemende torens Open Torendag

Deelnemende torens met carillon: Appingedam (toren Nicolaïkerk), Groningen (Martinitoren, open van 11.00 – 17.00 uur), Heiligerlee (tuin achter het klokkengieterijmuseum), Middelstum (toren Hippolytuskerk), Veendam (Toren Grote Kerk), Winschoten (‘Olle Witte’, toren Marktpleinkerk).

Deelnemende torens zonder carillon, maar met fraaie en bijzondere luidklokken en uurwerken: Hornhuizen, Uitwierde, Termunten, Finsterwolde, Den Andel, Eenrum, Noordbroek, Oldehove, Saaxumhuizen, Tolbert, Zeerijp, Loppersum, Noordwolde, Stedum.

De Stichting Oude Groninger Kerken (SOGK) sluit aan bij het initiatief van de SKG door haar kerktorens van Termunten, Uitwierde, Hornhuizen en Finsterwolde open te stellen. Behalve de toren, valt op deze plekken nog meer te beleven, zoals het maken van een bewegwijzerd Ommetje en een wandelzoektocht met behulp van GPS.

Uniek duo-concert

De Stichting Carillon Veendam haakt in op de jubileumactiviteiten van de SKG met een uniek duo-concert. Beiaardier Vincent Hensen en de Winkler Prins Harmonie spelen samen een aantal special bewerkte composities zoals de Bohemian Rhapsody van Queen, de White Stone van de Nederlandse componist Jacob de Haan en het bekende Hallelujah van Leonard Cohen. Hensen is de vaste beiaardier van de Grote kerk te Veendam en de Winkler Prins Harmonie is het schoolorkest van de gelijknamige scholengemeenschap uit die plaats. Het een uur durende concert begint om 16.00 uur.