Koningsdag bespeling 14.00 tot 15.00 uur

Een Koningsconcert op het Hemonycarillon van de Hippolytuskerk van Middelstum. In deze bijzondere tijd ook in Middelstum geen groot feest op Koningsdag. Wel kan er die dag Koninklijke muziek klinken vanaf het Hemonycarillon, beiaardier Henk Veldman laat op Koningsdag van 14.00 tot 15.00 uur een programma horen van Koninklijke melodieën. In zijn keus uiteraard het Wilhelmus maar ook vaderlandse liederen. Ook muziek in opdracht van buitenlandse koningen gecomponeerd komt aan bod, onder andere Music for the Royal Fireworks van G.F. Handel. Tot slot Koninklijke (w)aardigheden als Soldaat van Oranje, Adiós Nonino en Als ik de koning was van Nederland van Herman van Veen, zeer toepasselijk op Koningsdag, een lied over de lintjesregen.


Henk Veldman zegt over zijn keuze:

In oude tijden hadden de grote koningshuizen dikwijls hofcomponisten. Nederland heeft die traditie nooit gekend, het strenge calvinisme had het niet zo op met muziek, maar in Frankrijk en Engeland waren vooraanstaande componisten aan het vorstendom verbonden.
Francois Couperin, bijgenaamd ‘Le Grand’, heeft in dienst van de Zonnekoning Lodewijk XIV muziek geschreven die tijdens de officiële banketten werd uitgevoerd. De geprogrammeerde suite is voor klavecimbel geschreven en werd uitgevoerd in de hofkapel.
Ook in Engeland leverden veel componisten muziek voor door het hof georganiseerde feesten.
‘Music for the Royal Fireworks’ is een compositieopdracht van Koning George II aan Händel ter gelegenheid van de Vrede van Aken.
Händel pakte royaal uit, het origineel is geschreven met veel koper, houtblazers en slagwerk, dit vanwege de uitvoering in de open lucht , later is het ook voor concertzaal bewerkt met strijkers.
Bij de première, toevallig ook op 27 april (in het jaar 1749), ging er veel mis. Het vuurwerk wilde niet de lucht in gaan maar het decor vloog wel in de brand, waardoor het stuk direct roemrijk de geschiedenis is ingegaan.
De Krönungsmesse van Mozart is van oorsprong als een normale mis uitgevoerd in de kerk, maar kreeg later deze naam omdat het werd opgevoerd tijdens de kroning van keizer Leopold II tot Koning van de Bohemen.
Onze muziekcultuur bezingt traditiegetrouw de overwinning op de Spanjaarden, de vrijheid, dan wel de zegeningen van de Bataafse republiek, maar een koninklijke muziekcultuur is in het nuchtere Holland nooit van de grond gekomen.
Wij zijn het land van de leuke liedjes, de kleine kunst, zoals bijvoorbeeld het rebelse lied van Herman van Veen ‘Als ik de koning van Nederland was’.
Natuurlijk mag de heerlijke tango van Piazzolla niet ontbreken, hoewel geschreven bij het overlijden van zijn vader, is deze tango later bekend geworden als de ‘Royal Tango’ bij het huwelijk van Koning Willem Alexander en Koningin Maxima.


Er is genoeg ruimte rond de kerk en in het Asingapark om van dit concert te genieten, houdt een veilige corona afstand,