Beethoven 16 en 17 december

Omdat het deze maand 250 jaar geleden is dat Beethoven geboren is heeft Henk Veldman 4 stukkken van deze componist bewerkt voor de speelcomputer van ons Hemony Carillon. Deze stukken zijn voor het eerst te horen op 16 december (geboortedag) en 17 december (doopdag). Binnenkort gaan we het hele jaarprogramma op de computer weer helemaal opnieuw opstellen en dan lopen deze stukken mee in de programmering.
Lees verder onder de afbeelding.

Ludwig von Beethoven (foto Wikipedia)

Vier versteken in het kader van het Beethovenjaar.

1 Half uur: Thema uit pianosonate Opus 2, nr. 1; 32 sec.
2 Half uur: Thema uit middendeel pianosonate Opus 8, nr. 13, (Pathetique); 36 sec.

3 Heel uur: Thema “Hirtengesang” uit Symfonie 6 (Pastorale); 56 sec.
4 Heel uur: Thema uit Symfonie 9 (Alle menschen werden Brüder); 49 sec.Als toelichting voor de Beethoven versteken kan worden gegeven:

Er zijn vier nieuwe melodieën op de automaat gezet die alle vier muziek van Beethoven bevatten.
Beethoven wordt dit jaar herdacht vanwege zijn 250ste geboortedag.
Beethoven geldt als een van de grootste Duitse componisten en zijn componeren sluit aan bij de stijl van Mozart en Haydn, dus de klassieke Weense componisten, maar is gelijktijdig vol romantiek.
Sturm und Drang, vol emotie, grillige bewegingen en temperament.

U hoort dat ook in de versteken, woeste versieringen, onrust, haastige bewegingen, die met veel kunst en vliegwerk toch op de automaat weergegeven kunnen worden, maar hopelijk ook steeds in een goede balans met de harmonie.

Het bekende thema uit de 9de symfonie is tot Europees volkslied gebombardeerd, zonder tekst wel te verstaan, want muziek heet de verbindende schakel te zijn.
De tekst bezingt de broederschap tussen mensen.
Vanzelfsprekend blijven de meningen verdeeld hoe die broederschap dan tot stand moet komen, maar de kwaliteit van Beethovens muziek staat niet ter discussie.
Beethoven is in ons land altijd een zeer gewaardeerd componist geweest, maar werd in de jaren zestig ineens als een icoon van de burgerlijkheid van de klassieke muziek weggezet, ten onrechte natuurlijk, want zijn muziek is vooruitstrevend, soms zelfs avantgardistisch te noemen.

Wikipedia over Ludwig von Beethoven 16-12-1770 Wenen