Bespeling op zondag 6 juni van 14 tot 15 uur

Zondag 6 juni speelt onze vaste beiaardier Henk Veldman weer op het Hemony carillon.Hieronder het programma met een toelichting van Henk zelf.

Thema: Negrospirituals en Israëlische volksliederen

Negrospirituals

-Joshua fit the battle of Jericho
-Go down Moses
-Give me that old time religion
-Nobody knows the trouble I’ve seen
-Sometimes I feel like a motherless child
-Down by the riverside
-It’s a me, o Lord
-He’s got the whole world in His hands
-Swing low, sweet chariot

Israëlische volksliederen

Shalom chaverim
Yerushalayim Shel Zahav
Hava nagila
Hevenu Shalom Alehem
Hatikvah

Toelichting

Het programma bestaat uit een combinatie van negrospirituals en Israëlische volksliederen.
Negrospirituals zijn de traditionele religieuze volksliederen van de Noord-Amerikaanse zwarte slaven, waarin westerse en Afrikaanse elementen versmelten. De teksten zijn christelijk geïnspireerd, vaak met verwijzingen naar het Oude Testament. De melodieën zijn eenvoudig en verlopen in een swingend ritme. Oorspronkelijk werden deze liederen a capella (zonder instrumenten) uitgevoerd. De uitvoering laat heel wat spontane muzikaliteit en betrokkenheid van de gemeenschap toe in de vorm van kreten, gejuich en handgeklap. Door het zingen van negrospirituals vonden de zwarte slaven troost voor de situatie waarin zij leefden. De stijl van de negrospirituals werd later overgenomen in de gospelmuziek.
Typisch voor de joodse klezmermuziek is dat de melodie heel vrolijk en opgewekt is en tegelijkertijd diep melancholisch en weemoedig. “Lachen met tranen” wordt het ook wel omschreven. Van oorsprong is het bruiloftsmuziek waarop kon worden gedanst. Tot de mooiste volksliederen behoren zonder twijfel de liederen Yerushalayim Shel Zahav en Hatikvah. Het eerste lied werd vlak voor de oorlog in 1967 geschreven, en na de overwinning een grote hit. Het beschrijft de gouden gloed die er over de stad ligt en dat de stad eens vrij zal zijn. Ooit zal er vrede zijn. Nu Israël weer onder vuur ligt, is het goed daarop te blijven hopen.