Fraai openingsconcert Hemonybeiaard

Genieten op het grasveld met zicht op het carillon.

Genieten op het grasveld met zicht op het carillon.

Auke de Boer met Jan Luit na het in ontvangst nemen van applaus en bloemen

Auke de Boer met Jan Luit na het in ontvangst nemen van applaus en bloemen

carillonmiddelstum52

Eigenlijk is het altijd mooi weer bij de Hemony Carillonconcerten.

Jaarlijks organiseert de Commissie Hemonybeiaard Middelstum twee concerten op het fraaie instrument dat in 1662 werd gegoten door de beroemde klokkengieter Francois Hemony. Deze concerten worden altijd goed bezocht. Een gemiddeld bezoekersaantal van 40 mensen, hetgeen voor beiaardconcerten uitzonderlijk hoog is. Middelstum bevindt zich hiermee in de top vijf van landelijk goed bezochte concerten. Ook afgelopen zondag konden we bijna 50 mensen tellen, niet in de laatste plaats te danken aan het boeiende programma dat beiaardier Auke de Boer voor de luisteraar in petto had. Het concert had als thema meegekregen: “Muziek voor Stad en Ommeland”. Ter gelegenheid van het 400-jarig bestaan van de Universiteit te Groningen en het 350-jarig jubileum van de Hemonybeiaard in de Martinitoren werd een feestelijk programma uitgevoerd. Sprankelend spel, mooie arpeggio’s, vrolijke, luchtige muziek op een zonovergoten grasveld nabij de toren. Voorzitter Jan Luit memoreerde dat dit het eerste concert was in de nieuwe constructie waarbij de kerk en dus ook het carillon eigendom is geworden van de Stichting Oude Groninger Kerken. Verder is niets aan de succesvolle formule veranderd: een uurtje muziek, koffie en thee verzorgd door het kostersechtpaar Harm en Anneke Bos, een videoverbinding in een bus beschikbaar gesteld door PlusMarkt, een prachtige beiaard en een goede beiaardier. Met het geritsel van bladeren en het getjilp van vogels op de achtergrond. Het volgende concert is op zondag 31 augustus en wordt gegeven door Frans Haagen, o.a. stadsbeiaardier te Kampen en docent aan de Nederlandse Beiaardschool.