Afstellen van het uurwerk

Het uurwerk wordt 4 x per etmaal gelijkgezet met de atoomklok. Dan moet het uurwerk wel ongeveer 22 seconden per uur, of meer, voorlopen. Dan zet de computer het uurwerk een poosje stil en precies op tijd gaat het weer lopen. In die tijd kan het ook worden opgewonden.
Het filmpje begint met de pal die de speeltrommel activeert….er gebeurt niks want de speeltrommel staat even uit. 2 minuten later begint het uren slaan. Op de zevende slag wordt het uurwerk stil gezet door de computer. De opwindmotor gaat werken en vervolgens precies op het hele uur gaat de slingervanger neer en het uurwerk loopt weer. Een uur later beginnen de uurslagen dus 22 seconden te vroeg en 5 uur later is dat ongeveer anderhalve minuut geworden….precies genoeg tijd om het gewicht omhoog te draaien.
filmpje van de opwind/gelijkzetactie