De uurslagen manipuleren

Het uurwerk loopt te snel. Dit om tijd te krijgen voor het opwinden. Dit betekent dat de uurslagen ruim voor het hele uur al klinken. Dit klopt niet met de melodietjes voor het hele uur. De oplossing hiervoor is een motortje met een excentriek. Deze draait de slagwerklichter omhoog zodat de uurslag niet gaat luiden als het uurwerk dat aangeeft. De computer houdt de uurslag vast tot precies op het hele uur. De torengeluiden zijn dan exact op “atoomtijd”, de wijzers geven wél de uurwerktijd aan en dat kan maximaal1 à 2 minuten schelen. De motor zit buiten het zicht onder de vloer en bedient de hendel met een staaldraadje.

Op de slagwerkafvalhendel is een bedieningsarm geklemd.

Op de slagwerkafvalhendel is een bedieningsarm geklemd.

De slagwerkstarter. De motor draait en trekt de arm naar boven. Op het juiste moment draait de motor verder en de arm valt naar beneden en het slagwerk wordt geactiveerd

De slagwerkstarter. De motor draait en trekt de arm naar boven. Op het juiste moment draait de motor verder en de arm valt naar beneden en het slagwerk wordt geactiveerd