Wanneer hoor je de toren in Middelstum?

Van 8.00 uur t/m 22.00 uur hoor je 1 minuut voor ieder half en heel uur een melodie. Op het hele uur is die iets langer dan op het halve uur. Precies op het halve uur klinkt een slag op de grootste carillonklok.
De uurslagen komen van de grote luidklok, mechanisch aangedreven door het uurwerk. Het uurwerk loopt een beetje voor om het opwinden mogelijk te maken. Om de uurslagen toch precies op atoomtijd te laten beginnen is er een apparaat gemonteerd dat de uurslag tegenhoudt totdat het precies het hele uur is. Dat is vandaag in werking gesteld.

De slagwerkstarter. De motor draait en trekt de arm naar boven. Op het juiste moment draait de motor verder en de arm valt naar beneden en het slagwerk wordt geactiveerd

De slagwerkstarter. De motor draait en trekt de arm naar boven. Op het hele uur draait de motor verder, de arm valt naar beneden en het slagwerk wordt geactiveerd.

Alle geluiden van de toren komen nu exact op de juiste tijd. De wijzers worden aangedreven door het uurwerk en die zullen maximaal 2 minuten voorlopen.
Alleen zit er nog een te lange stilte tussen melodietjes en de (half) uurslag. Dat moet nog worden afgesteld.
Bij speciale gelegenheden zetten we de computer gedeeltelijk uit en doet de speeltrommel de melodietjes.
Bij begrafenissen en op zaterdagmiddag van 18.00 tot 18.15 uur luid de koster de grote luidklok.
Bij het begin van het nieuwe jaar om even over twaalf begint de koster met luiden en iedereen die nieuwjaar komt wensen mag met het touw de klok luiden. Dit gaat door totdat er geen animo meer voor is….
De eerste zaterdag van de maand speelt Henk Veldman, onze eigen beiaardier, van 16.00 tot 17.00 uur.
In de zomer zijn er minimaal 2 concerten. Beroemde en minder beroemde beiaardiers spelen dan op zondagmiddag een uur lang een zelfgekozen programma.