Programma Concert zondag 29 juli Luc Rombouts

1. Muziek van Johann Sebastian Bach (1685-1750)
a. Allemanda uit partita nr. 2 voor viool-solo BWV 1004
b. Largo uit concerto voor klavecimbel en orkest BWV 1056
c. Courante uit suite nr. 1 voor cello-solo BWV 1007.

2. Lascia ch’io planga, uit Rinaldo.                        Georg Friedrich Händel (1685-1759)

3. Andante uit concerto voor twee mandolines en orkest  Antonio Vivaldi (1678-1741)

4. Gitaarmuziek van Ferdinando Carulli (1770-1841)
a. Rondo
b. Siciliana
c. Contradans

5. Der Leiermann (uit ‘Winterreise’)                                 Franz Schubert (1797-1828)

6. Romance van Nadir (uit ‘Les pêcheurs de perles’).       Georges Bizet (1838-1875)

7. Kleine fantasie over ‘Daar was een sneeuwwit vogeltje’          Henry Groen (*1957)

8. Sarabande voor gitaar.                                                 Francis Poulenc (1899-1963)

9. Popmuziek:
a. The Rose                                                                   Amanda Mc. Broom (*1947)
b. Wonderful Tonight                                                                  Eric Clapton (*1945)
c. The scientist                                                                                             Coldplay
d. Suzanne                                                                    Leonard Cohen (1934-2016)

TOELICHTING
De mooie Hemonybeiaard van Middelstum leent zich bijzonder goed voor muziek uit de baroktijd en in het bijzonder muziek die structureel eenvoudig en transparant is. Daarom bevat het concertprogramma muziek van drie van de grootste barokcomponisten, met een accent op solo instrumenten (suites van Bach) en tokkelinstrumenten (largo van Bach en andante van Vivaldi). Ook de gitaarmuziek van Carulli doet het zeer goed op een lichte beiaard.
Een weldoordachte keuze van romantische melodieën kan ook perfect gebracht worden op een beiaard van 30 klokken. Omwille van de beperking in het aantal klokken dienen delen van de oorspronkelijke arrangementen een octaaf lager gespeeld te worden. Die ingreep komt bovendien de klankrijkdom van het resultaat ten goede. De repetitieve fantasie over het Vlaamse volkslied ‘Daar was een sneeuwwit vogeltje’ is het enige werk op het programma dat oorspronkelijk voor beiaard geschreven is. Henry Groen slaagde erin om het materiaal van het volkslied te transformeren tot een verrassend fris beiaardwerkje. Poulenc schreef zijn Sarabande in de laatste jaren van zijn leven. Het is zijn enige werk voor gitaar. Ook uit dit meditatieve werk blijkt dat gitaar en beiaard verwante instrumenten zijn
Popmuziek op 17de-eeuwse klokken?
Het kan, zolang de songs in kwestie een voldoende melodisch gehalte hebben en de baspartij sober wordt gehouden. Dat is met de vier gespeelde nummers zeker het geval. Daarom sluit ik dit concert graag af met enkele herkenbare en geliefde popnummers.

Luc Rombouts.

 Download programma