Adrian Gebruers

Op zondag 2 september 16.00 uur komt een van de beroemdste beiaardiers ter wereld bij ons op de Hemony beiaard spelen. Adrian Gebruers is beiaardier van de St. Colman’s Cathedral in Cobh (Ierland). Dit wordt een heel bijzonder concert! Meer informatie volgt.

Hieronder zijn biografie:

ADRIAN PATRICK GEBRUERS

De vader van Adrian Gebruers was in het begin van de vorige eeuw stadsbeiaardier in Antwerpen. In 1925 verhuisde hij naar Cobh in Ierland om daar beiaardier te worden van de kathedraal aldaar. Vader Gebruers trouwde met een Ierse vrouw. Later werd zoon Adrian zijn opvolger. Daarmee is Adrian de eerste in Ierland geboren beiaardier.

Adrian studeerde af aan de Nationale Universiteit van Ierland en studeerde aan het gemeentelijk conservatorium in Cork. Vader Staf Gebruers gaf hem zijn eerste beiaardlessen. Later bezocht hij de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” in Mechelen.
Adrian is nu al 48 jaar verbonden  aan St. Colman’s Cathedral in Cobh, een pittoresk havenstadje aan de zuidkust van Ierland. Hij heeft over de hele wereld zoals Australië, Nieuw-Zeeland, Noord-Amerika, Rusland, Japan en door heel Europa als gastbeiaardier concerten gegeven. Radio en TV optredens, plaatopnames enz. enz.

Adrian heeft een aantal reisbeurzen en een onderzoeksubsidie van de Irish Arts Council ontvangen.
Naast zijn werk als leraar carillon studie aan de Universiteit van Cork heeft hij vele functies bekleed in de internationale beiaardwereld. Onder andere meerdere keren voorzitter van de Wereld Beiaard Federatie.
In 2005 werd hij door Paus Johannes Paulus II tot ridder in de Orde van St. Gregorius de Grote geslagen.

Gebruers is de laatste tijd steeds meer bezig met componeren en het aanpassen van traditionele Ierse muziek voor het klokkenspel.