Bob van der Linde speelde in Middelstum

Meestal valt er voor een muziekliefhebber van Bach meer te genieten dan van Händel. Beiaardier Bob van der Linde, die als jongste stadsbeiaardier van Nederland zondag 21 juli een concert verzorgde op het Hemonycarillon te Middelstum, wist de lichtvoetigheid en het speelse muziekplezier van Händel zo treffend vorm te geven dat het wat mij betreft het hoogtepunt van het concert was. Tempi juist gekozen en mooi vertellend neergezet. De eenvoudige muziekjes die Bach voor zijn vrouw Anna Magdalena Bach schreef, moeten het hebben van het juiste tempi anders gaat de kracht verloren. Het tempo van een menuet ligt vast en ook de aria’s kunnen eigenlijk maar in één goed tempo worden genomen en dit kwam niet helemaal goed uit de verf. De menuetten waren net een streepje te snel en de aria’s hadden wat meer vaart mogen hebben. Ongetwijfeld speelde mee dat enige draadregelaars van het klavier los geraakten, waardoor het moeilijker werd alle klokken licht te bespelen, daar moet binnenkort aan gewerkt worden.
Veel viel er te genieten van de vrije improvisaties in een moderne stijl. Heel boeiend en trefzeker werden de sferen van de thema’s ‘Velden, Repetitie, Beving en Vrede’ neergezet. Dreigend en onheilspellend waar het thema ‘Beving’ dit aangaf en bij ‘Vrede’ begon de beiaardier met een rustige eenstemmige, consonante melodie, later door warme harmonieën gevolgd. De vrede begint immers daar waar iemand de vrede oprecht zoekt. Zeer muzikaal en zangrijk werden de songs van Frans Halsema en Louis van Dijk gespeeld. Een geslaagd concert van een veelbelovend talent. Ruim 45 luisteraars en enkele vrolijk spelende kinderen genoten ervan in het Asingapark te Middelstum.