Recensie concert Tommy van Doorn

De één smult ervan: een concertprogramma helemaal gevuld met barokmuziek. De ander zegt: “Ik had graag meer afwisseling gehoord”. Je kunt het natuurlijk nooit iedereen naar de zin maken, maar beiaardier Tommy van Doorn wist door zijn briljante spel wel alle circa 35 luisteraars van begin tot eind te boeien. Afgelopen donderdag had hij al de reis vanuit Brabant ondernomen om het instrument te leren kennen. Dat tekent iemands professionele houding en professional is Tommy inmiddels geworden. Recentelijk is hij afgestudeerd aan de Nederlandse Beiaardschool met een prachtig examen. Het carillonconcert in Middelstum afgelopen zondag was zijn eerste openbare optreden. Het begon mooi eenstemmig met de fluitmuziek van Jonkheer Jacob van Eyck. Wat meteen opviel waren de versieringen die mooi verzorgd klonken en alle fraai afgerond werden. Boven bij de speeltafel heb je het niet in de gaten, denk je gauw dat het eentonig is, maar beneden is eenstemmigheid werkelijk een genot op deze prachtig zingende klokken. Door de perfecte zuiverheid ontstaat vanzelf een mooie harmonie, die de onderlinge schoonheid van de klokken nog meer doet uitkomen. De barokmuziek van Telemann, Scarlatti en Vivaldi lijkt op het eerste gezicht veel op elkaar, maar toch zijn er van die mooie kleine verschillen. Scarlatti is net iets ondeugender in zijn schrijfstijl dan Telemann en Vivaldi kan van die heerlijke bewegelijke muziek schrijven, waar het altijd aangenaam naar luisteren is. “Wat kijkt men toch serieus” zei iemand, “ik word er zo vrolijk van!” De grote pret werd natuurlijk voor het laatst bewaard. Een zevendelige suite van François Couperin – de Franse hofcomponist – gaf het concert een koninklijke afsluiting. De allemande swingde de toren uit en ook in de andere delen wist Tommy de sfeer steeds goed te raken. Mooi strak van metrum en daarbinnen speelplezier. Een veelbelovend beiaardier die we zeker vaker in Middelstum zullen horen. Ook vraag ik hier alvast aandacht voor het volgend concert. Niemand minder dan Boudewijn Zwart – zonder twijfel één van Nederlands allerbeste spelers – komt op zaterdagavond 11 juli om 19.00 uur concerteren op ons Hemonycarillon. Houd die datum gereserveerd!