Zaterdagavondconcert door Maurits Bunt

Verslag door Henk Veldman

Beiaardier Maurits Bunt had er duidelijk zin in. Met een kersvers diploma op zak (geslaagd met het predikaat ‘excellent’, want cijfers geven doen ze tegenwoordig niet meer) besteeg hij de toren van de Hippolytuskerk om daar zijn debuut te maken als professioneel beiaardier.
Als vaste bespeler van de Martinibeiaard te Groningen heeft hij de nodige ervaring met de schoonheid van een Hemonybeiaard, maar collega-beiaardiers hadden hem al voorpret gegeven dat de beiaard van Middelstum zonder twijfel de allermooiste Hemony van het land is, de meest gaaf bewaarde, dus zat hij te popelen om het instrument te gaan bespelen. Slechts een minuutje had hij nodig om voorafgaand aan het concert vertrouwd te raken met het instrument. Hij begon zijn concert heel verstandig met een improvisatie. Die kun je immers zelf inrichten, maar al snel werd duidelijk dat hij het instrument toen al helemaal in zijn zak had. Hij opende met een fraaie improvisatie in ‘stylus phantasticus’ (Bach, Buxtehude, Van Noordt kwamen voorbij). Fraaie toccata’s, fuga’s, zangrijke canzones, alles gelardeerd met mooie versieringen en arpeggio’s. Kortom: zo improviseer je op een 17de eeuws instrument. Ook in het literatuurspel, bewerkingen van 17de en 18de eeuwse klavierwerken, bewees hij zijn door en door muzikale aanpak. Met veel energie werd ook veel klank gemaakt en dat kan ook op dit instrument, mits je steeds maar vanuit de losse pols de klepels tegen de klokken aan gooit, dan slaat de klank nooit dood. Eén kritische kanttekening van een kritische luisteraar: af en toe iets meer rust in de afronding van een frase, misschien iets meer spelen met de stilte tussen de regels door. Zeker als je met zoveel plezier en energie speelt, dan maakt een mooie adem het feest compleet. En het was een feest om te luisteren naar Maurits Bunt. Een speler die we zeker vaker zullen horen. Een aanwinst voor de Groninger beiaardcultuur!
Het publiek liet het helaas een beetje afweten, misschien is de zaterdagavond ook nog niet zo vertrouwd of is het tijdstip gewoon te vroeg, maar de luisteraars die er waren genoten met volle teugen. Ook van de lekkere koffie en de cake’s van Harm en Anneke Bos, dan wel van de vele vlinders in het park.