Uurwerk vertoonde kuren

Nadat het zeker een jaar naar behoren had gelopen begon het uurwerk ineens kuren te vertonen. Er bleken meerdere dingen tegelijk aan de hand. Doordat het kroonwiel niet goed rond is en de tanden niet echt regelmatig gevormd waren liep het altijd al onregelmatig. Maar nu begon het zo nu en dan tanden over te slaan. Dan begint het uurwerk dus erg veel voor te lopen. We hebben de as in de draaibank gezet, precies zoals hij in het uurwerk ook draait, en heel voorzichtig alle tanden gelijk gemaakt in de lengterichting van de as.

Daarna was het probleem nog niet voorbij. Het uurwerk heeft nog nooit zo mooi gelopen maar toch stond het iedere keer stil. De opwindmotor liep na het opwinden vast. Dit was met een beetje olie zo verholpen. Daarna ontdekten we een probleem met de slingervanger. Dat is nu ook opgelost. Nu loopt het uurwerk weer zoals het hoort …..eigenlijk beter dan ooit.

Hier het demonteren van het kroonwiel door Simon Laudy
Het kroonwiel na het afdraaien en afslijpen van de punten.

Vanochtend om 9.12 uur onderstaande foto gemaakt en hij loopt 3 minuten voor. En dat is precies zoals het de bedoeling is. Hij loopt standaard voor om ruimte te maken voor het opwinden.

Het uurwerk is gemaakt in 1561 en we houden het aan de praat met zo min mogelijk vervangen van onderdelen. Tenzij het echt niet anders kan worden slijtagegevoelige onderdelen vervangen.