Extra bespeling Henk Veldman op 20 augustus

Zondag 20 augustus van 14 tot 15 uur

Een programma met uitsluitend werk uit de 16de en vroeg 17de eeuw. De kracht van die muziek ligt in de serene rust die bij instrumenten in middentoonstemming wordt bereikt. Alle akkoorden zijn in principe zuiver en daartussen vinden virtuose toonladderfiguren en vele variatiesvormen hun weg, zodat er een speelse, beweeglijke klank ontstaat. Want het gaat om de rijkdom van de klank bij deze oude muziek.
Luitmuziek is makkelijk te bewerken voor beiaardier, maar orgelmuziek vraagt om een andere
aanpak. De snelle basloopjes moeten omgelegd worden en soms worden weggelaten, als de kern van het stuk maar overeind blijft. Deze muziek is echter zo wonderschoon en zo goed geschreven, dat ze nooit verveelt, al moet je de schoonheid leren ontdekken, want ze ligt niet makkelijk voor het oprapen.

DOWNLOAD HIER HET PROGRAMMA